Digital storsatsning för tillgängligare friluftsliv i Halland

”Vi vill sänka trösklarna för både invånare och besökare att upptäcka Hallands mångfacetterade natur. Oberoende av vem som förvaltar friluftsområden och -anläggningar ska friluftsutövaren enkelt hitta all relevant information på en och samma plats”, säger Conradin Weindl, Friluftsstrateg på Halland läns Länsstyrelse, som varit den drivande eldsjälen bakom storsatsningen.

Åkulla bokskogar är ett av de vackraste naturområdena i Sverige

Åkulla bokskogar är ett av de vackraste naturområdena i Sverige

Det började med ett pilotprojekt för att göra Åkulla bokskogar mer tillgängligt. Nu, ett år senare, har Länsstyrelsen, Region Halland och länets kommuner gått ihop i en tämligen unik samverkan som mynnat ut en gemensam plattform för effektivast tänkbara hantering och kommunikation av hela regionens natur- och friluftsdata.

Pilotprojektet Åkulla bokskogar initierades och drevs inom ramen för Regeringens friluftspolitik vars målsättning är att stödja människors möjligheter att vistas ute i naturen och utöva friluftsliv. Ett av målen är att naturen ska vara tillgänglig för alla, inte minst sett ur ett informativt och kommunikativt perspektiv, vilket innebär att människor ska känna till och ha kunskap om Sveriges natur och friluftsliv.

I år 2020 ska friluftsmålen vara uppfyllda!

En betydande del av regeringsuppdraget handlar om att utveckla förutsättningarna för “användarvänlig information om naturområden…för olika digitala plattformar om naturområden”. Där Naturvårdsverket i sin slutrapport till Regeringen skrev att digital information om naturområden är helt “avgörande för att besökare ska hitta i, och till, attraktiva områden och vandringsleder.

Pilotprojektet, Åkulla bokskogar, gick ut på att använda Naturkartans plattform för att testa och utröna hur en grundläggande infrastruktur och en samverkan mellan intressenter kan se ut och fungera för att tillgängliggöra Åkulla bokskogars naturområde för såväl allmänheten som andra besökare.

Resultatet blev en framgång för hvuudmännen till glädje för användarna, något som lade grunden till en betydligt större satsning: Att digitalisera och tillgängliggöra hela regionens friluftsliv i en ganska raffinerad form av samverkan mellan alla intressenter.

Representanter för kommuner, Region och Länsstyrelse, samlades för workshop i Åkulla Bokskogar. Längst till vänster - Conradin Weindl.

Representanter för kommuner, Region och Länsstyrelse, samlades för workshop i Åkulla Bokskogar. Längst till vänster - Conradin Weindl.

friluftsutövaren ska enkelt hitta all relevant information på en och samma plats
— säger Conradin Weindl, Friluftsstrateg på Halland läns Länsstyrelse.

– Vi vill sänka trösklarna för både invånare och besökare att upptäcka Hallands mångfacetterade natur. Oberoende av vem som förvaltar friluftsområden och -anläggningar ska friluftsutövaren enkelt hitta all relevant information på en och samma plats, säger Conradin Weindl, Friluftsstrateg på Halland läns Länsstyrelse.

Så här samverkar Hallands alla intressenter för att göra friluftslivet mer tillgängligt

Ett friluftsrelaterat GIS/CMS för multipla kanaler

Alla huvudmän (säväl Länsstyrelsen, Regionen som kommunerna) har fått tillgång till ett enkelt friluftsrelaterat GIS (geografiskt informationssystem) för import, hantering, förvaltning och drift av all den geografiska friluftsdatan, som krävs för att lägga grunden till det huvudmännen vill kommunicera via olika kanaler. Systemet kommunicerar även med kommuners ArcGIS och Länsstyrelsens S-DOS, för automatisk och kontinuerlig uppdatering därifrån.

Därtill fick huvudmännen även ett fullt utvecklat och webbaserat CMS (publiceringsverktyg) för hantering och publicering av all övrig friluftsinformation, med underliggande admin-rättigheter så att även andra (av huvudmannen utvalda) aktörer skulle kunna logga in och administrera ett specifikt urval av platser, leder, områden, för huvudmannens räkning.

En gemensam regional friluftsdatabas

Huvudmännens all friluftsdata och -information lagras i en regional och nationell friluftsdatabas med kontinuerlig back-up, fri import och export av all data, samt ett API varifrån tredje part att hämta data.

Därtill hämtas data även från en mängd andra oberoende leverantörer som Lantmäteriet, Google My Business, STF m fl, fritt för huvudmännen att använda i sin kommunikation.

Ett system byggt för samverkan

Viktigt för Halland är att systemet är byggt för samverkan, så att den enskilda huvudmannen kan få tillgång till och möjlighet att använda natur- och friluftsdata, från andra huvudmän, som Länsstyrelsen, andra kommuner, stiftelser, föreningar, m fl.

Detta har skapat förutsättningar för exempelvis kommunerna att använda Länsstyrelsens reservat och Regionens leder i sin kommunikation via sina kanaler.

Men även en möjlighet för Regionen att delegera huvudmannaskapat för de regionala lederna till kommunerna, så att summan av kommunernas arbete i frågan, skapar en kontinuerligt uppdaterad och aktuell helhet.

Systemet skapar även möjlighet för huvudmännen att hämta besöksnäringsdata, från enskilda företagare, via bland annat Google My business.

Kommunikation via flera kanaler synkroniserade med varandra

Med utgångspunkt från ovan nämnda databas och därtill hörande verktyg, har de olika huvudmännen nu skapat vägledande och inspirerande friluftsguider, för olika typer av målgrupper i flera olika kanaler.

Dels på Naturkartans webb och app. Dels på huvudmannens befintliga webb. Dels på Tredje parts webb och app. Där alla kanaler är synkade med varandra. Det innebär till exempel, att när Länsstyrelsen ändrar den geografiska datan för exempelvis en led i sitt förvaltningssystem, så avspeglar sig den ändringen i samtliga ovan nämnda kanaler.

För det fall någon av huvudmännen även skulle vilja ta fram en ny webb och/eller app (Android som IOS), antingen för egen del eller i samverkan med andra, så fixar systemet även det. Även dessa nya kanaler administreras med samma CMS/GIS och synkar med övriga kanaler.

Hallands alla intressenter har jobbat i systemet under ett par månader, och har för avsikt att släppa den första versionen av sina respektive guider lagom till midsommar.

– Vi är verkligen supernöjda med att få ut denna digitala guide lagom till semestrarna. Det finns hur mycket upplevelser som helst i Halmstad och med hjälp av Naturkartan kan alla hitta nya smultronställen att upptäcka. Utforska vandrings- och cykelleder, se var du kan ta ett svalkande dopp och hitta ut till Halmstads alla 56 naturreservat. Jag tror att det här praktiska hjälpmedlet kommer att vara till stor glädje för både invånare och besökare säger Johan Persson, destinationsutvecklare på Destination Halmstad och ansvarig för området naturturism.

Jag tror att det här praktiska hjälpmedlet kommer att vara till stor glädje för både invånare och besökare

— Johan Persson, destinationsutvecklare på Destination Halmstad och ansvarig för området naturturism
Naturkartan upptäckte några fantastiska cykelslingor i Åkulla Bokskogar tack vare en strålande fin guide.

Naturkartan upptäckte några fantastiska cykelslingor i Åkulla Bokskogar tack vare en strålande fin guide.

Man får inte cykla över allt i Åkulla bokskogar, men det finns många fina slingor.

Man får inte cykla över allt i Åkulla bokskogar, men det finns många fina slingor.